måndag 26 april 2010

Hur triggas kreativitet?


Jag vann en bunt med blommiga tyger i maj förra året, när vi hade avslutning i vår kviltförening. Det är så roligt att vinna, och det är också roligt att tänka tillbaks på hur jag först blev så glad för att jag vann och sen nästan blev förskräckt . Jag bläddrade i bunten med tyger. Det kändes spretigt, jag såg varje tyg för sig och bedömde deras mönster, färger, uttryck och förstod inte hur det skulle kunna bli något av dem. Sen började hjärnan arbeta och när jag kom hem på kvällen efter vår vårfest började jag sortera, vända och vrida på tyglapparna, och innan jag gick och lade mig stod jag med höjd puls och komponerade en harmonisk ordning av alla olika tyger. En del passade bäst att vända med baksidan upp, för att inte sticka ut för mycket, medan andra starka mönster bröt av fint i helheten. Jag tittade upp och såg en karta med 50-talsbokmärken som suttit på väggen ett bra tag och de såg ut att passa perfekt i färg med de blommiga tygerna. De ville jag ha med. Sen gick jag nöjd till sängs och fortsatte så fort jag fick tid med att skära isär alla tyger och sedan sy ihop dem till fyra likadana tuber som jag återigen skar isär i olika bredder för att sedan sy ihop på nytt. När jag hade sytt ihop alla smala tuber med viss förskjutning, till en stor tub, skar jag upp den där jag bestämt mig att överkanten skulle vara placerad. Nu kändes alla tyger som en dynamisk men ändå romantisk helhet. Jag ville få fram en lite nostalgisk 50-talskänsla så jag valde en benvit och rödprickig kant och maskinkviltade sen runt bokmärkenas placering och lekte fram ytmönstret. Jag har ingen fin maskin så det fick göras med mycket back, framåt och runt, vilket också syns...men det gör inte så mycket då jag tycker helheten uttrycker det jag ville uppnå. Det är så spännande och lustfyllt att låta slumpen, eller någon annans val, bli utgångspunkten i en kreativ process, och det är njutbart att sedan sätta sin egen prägel på slutresultatet.
Mer sånt på gång med den utmaning jag och flera Lapphexor med mig håller på med just nu. Vi har alla köpt en rulle med åtta olika tyger ( i några olika färgteman) och sen får vi sätta till ett eget tyg och göra vad vi vill av dem, och ingen får se våra projekt under arbetets gång. Efter sommaren skall vi visa upp vad vi gjort. Mer om det och bilder senare. Länge leve lusten till skapande!

3 kommentarer:

  1. Fiiiint!! Gillar det verkligen! Håller med dig att det är härligt att bara låta lusten och känslan styra skapandet. Kreativitet föder verkligen mer kreativitet.

    Jag har flyttat min blogg hit till blogspot, titta gärna in hos mig någon gång.
    KRAMEN Nina

    SvaraRadera
  2. Den blev ju härlig...........ja jag förstår ditt "problem" jag fick också en vinst i blommiga tyger på Lapphexorna, men jag har dem liggande i en låda ännu. Det var länge sedan.......vem vet!!

    SvaraRadera