torsdag 10 juni 2010

Lågintensiv bloggperiodIbland får man kämpa för att samla tankarna och den senaste månaden har det varit så för mig. Jag har jobbat mer och hållit på med både tråkiga och roliga projekt och funderat en del på hur jag vill jobba och vad jag vill göra och vad jag KAN göra och mest varit trött.
Nu har det vänt uppåt lite, eller om jag kanske bestämt mig för att vända och tvinga tillbaks lite flow i tillvaron. Jag har haft ett par riktigt inspirerande upplevelse den senaste veckan, av mycket olika slag. I fredags lyssnade jag på Li Edelkoort på Berns i Stockholm. Hon talade om vart vi är på väg och hur hon och hennes team ser på utvecklingen i samhället, livsstilar, mode och form. Jag har haft förmånen att få lyssna till henne ett par gånger tidigare och jag blir lika upplyft varje gång. Denna gång hade hon temat Taking Flight, och visade genom att ta fram olika fåglar (!!) och deras specifika karaktärer och sätt att leva, på hur vi människor uttrycker oss, rör oss i världen och förändrar våra beteenden och grupperingar. Jag kan inte ge en relevant resumé då föredraget var alldeles för innehållsrikt, men det är fantastiskt vad det är tydligt att vi människor är en del av djurriket och att man kan se såna spår av det vi kallar mänskligt beteende i, i detta fall fåglars liv och beteenden, och hur en kreativ människa kan illustrera detta med stämningsfyllda bilder och överföra det till tyger och färger, så vi i design-, textil- och konfektionsvärlden blir taggade att gå igång med nytt, eller få bekräftelse på det vi kanske redan känt eller sett utan att kunna analysera det.
Från Stockholm till Lennartsfors djupt inne i södra Värmland dit "mina" Lapphexor for i lördags. En heldag med vacker svensk försommarnatur, en fantastiskt fin kvilttygbutik där man nästan fick en överdos av färg och mönster, och ett besök på herrgården där en dansk konstnärinna levde och arbetade. Hon hade på elva år förvandlat den till ett underbart hem med mycket referenser till gammal tid, men med ett moderna anslag. Vitt, grått och en del blått och andra färginslag, mycket små scenografier överallt och ljuvliga tyger plus som en kaxig kontrast sina egna målningar, färdiga eller under arbete. Ett mycket genomfört men väldigt levande hem, som vi fick komma in i och få förevisat. Bilderna är från hennes hem.
Efter denna kreativa boost har jag tagit tag i mitt lilla broderi-projekt igen och med ett nyinköpt starkrosaprickigt tyg, ett svartvitt lite folkloristikt mönster och ett läckert citrongult "ros"-mönstrat tyg, bestämt mig för hur jag vill fortsätta rama in det som blir det broderade mittstycket. Kanske ett projekt som kan bli klart i sommar?

1 kommentar:

  1. Låter spännande och intressant - både föredraget och broderiprojektet :-)Å det där med fåglar, lustigt att jag precis blev färdig med ett smycke som föreställer en fågel.
    kram Nina

    SvaraRadera