fredag 19 februari 2010

Retro=retrouvé=återfunnenJag har återfunnit min textila själ. Efter att under många år arbetat med kläder och textil utifrån ett förnufts perspektiv (funktion, pris, kvalitet, kommersiellt tänkande), har jag under det senaste året arbetat mig tillbaks till att få med mitt hjärta i mitt arbete och jobba mycket mer med mina egna textila verk. Jag mår inte bra när jag måste göra jobb där jag först lägger ner min själ och produkten sedan blir förfulad och förfuskad. Det får mig att må fysiskt dåligt om jag inte får vara med och rätta till och förbättra en produkt tills den blir ”good enough” om den är enklare, eller riktigt bra om det är en kvalitetsprodukt.

Jag skapar gärna med gammalt material blandat med nytt. Jag vill förmedla mitt färgspråk och en retro-inspirerad ton i det jag gör, framför allt gäller detta mina verk i lappteknik. Jag jobbar inte mycket med mallar och traditionella former, utan låter färger och mönster styra mitt skapande. Jag är fortfarande en ”learner” men har inget behov att jobba som någon annan.

Jag litar på min färgkänsla och mitt formspråk. Jag söker tyger bland mattrasor, på loppmarknader, i inredningsbutiker såväl som i vanliga tygaffärer och hos kvilttygspecialister.

Jag tycker om att utmanas och skapa ett eget uttryck utifrån givna ramar. Hur långt kan man komma med en hög spretiga, mönstrade tyger från en lotterivinst? Hur skapa en spännande helhet av något mycket olika?

Vad kan jag göra av ett antal nya tyger i färger jag ej valt själv för att få fram ett lite mjukt och gammalt uttryck?

Jag vill njuta av mitt eget skapande, vila i det, inte sy fort och producera mycket.

Jag saknar fortfarande tid och plats för att hinna och kunna jobba stort och mer. Jag kommer säkert alltid att önska att jag hann/ kunde/ orkade mer än jag gör om det så gäller inredning som textila verk.

Yrkesmässigt har jag en älsklingsbaby; Canada Goose Home, där jag just får lov att jobba med bra kvalitet, långsiktighet och trohet mot varumärkets själ. Jag som älskar mönster, har fått lov att fördjupa mig i rutor och ränder och jobba mer strikt, med omtanke om detaljer och små finesser. En glädje att se att det fungerar!

Och det är en skön personlig tillfredsställelse att se sina produkter i mode- och inredningspress. Nu bäddas sängar med "mina" lakan i sovrumsreportage…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar