måndag 9 september 2013

FORMEX delayed


Jag svepte igenom Formex på drygt fyra timmar. Inte ett idealt företag och jag har sett i efterhand att jag missade en del jag velat se, bland annat Mumin-utställningen och framför allt för att den visade delar av Tove Janssons ateljé. Jag fick ändå en stor dos färg och form under mina timmar. När man ser bilderna nedan känns det nästan som en överdos...
Programförklaring augusti 2013
Habitat lounge i entrén kändes sval, som en neutral möbelbutik. Fina dova petrolglågröna väggar och möbler i grått brun beige. Den rosa kudden var nästan det enda färginslaget. Trist på nåt sätt men kanske tänkt som en lugn kontrast till det bulliga mullrande dånande överflödet av färg och form som visades annars.
Lovi från Finland. Coola 3d figurer i björkplywood som man bygger ihop själv. Jag tror jag har ett litet hjärta som jag fick av en finsk f d arbetskamrat för ett par år sedan. Gillar detta. Finns en julgran som jag skulle kunna tänka mig om eller när jag kapitulerar för familjen som inte vill ha en riktigt gran. Lovi är miljömedvetna och låter plantera nya träd. 18 000 redan planterade.
Woodone Finland 
Nadja Wedin
Svart, vitt och trä som ovan. Kanske en liten trend?

Här nedan ett urval av bilder från den stora trendavdelningen som i år var sammanställd av Jan Rundgren. Blandningen av tokfult och traditionellfint, gammalt och nött mot grafiskt och stramt, handgjort och etniskt mot industriellt framställt, allt med en skön känsla för hur man idag vågar blanda utan minsta rädsla. Fram för personlig känsla!

Mer bilder nedan, från olika utställare som jag tyckte hade något speciellt eller som är gamla favoriter. 

Sköna lampor i enkel cool monter. EBB & FLOW
Ferm Living. Favoritrosa. Kopierar de? Finns många i så fall, som kör lookalike-racet.
Tove Adman betong
Inte helt originell keramik, men så fint med mässingskannorna
Månses Design. Jag gillar det randiga.
Nygamla Ljungbergs Factory. Lycka till!
Älskar bordet även om det är keramiken de säljer.
KLONG
Häftiga lampor hos KLONG
Underbara Littlephant! Tänk att svensk form kan vara så cool.
Känns engelskt mid-century och ändå nytt. Love it!

Till slut lite sköna girlanger stjärnor, sammetskuddar och de superfina textilklädda askarna från BUNGALOW. Ser att de har sitt showroom på underbara Ravnsborggate i Norrebro, Köpenhamn.
Moderådet hade även denna gång en härlig installation med många sköna teman. Mycket inspirerande. Heja Lotta och gänget runt henne! 
En sista reflektion: Enklare, lite ruffa montrar verkar var på gång? KLONG hade skapat sin i sista sekunden. Månses med enkla metall- och trähyllor jättefin. Tove Adman avskalat som vanligt. Ebb & Flow med enkla lite ruffa hängsystem och halvantika möbler som spännande miljöskapande inslag.

3 kommentarer:

 1. Tack för inspirationsbilderna - så mycket fint!! Gillar också 3D träden massor. Fick också ett sånt hjärta av K. :)
  kramen / Nina

  SvaraRadera
 2. Så många fina bilder Du tagit. Jag var där en heldag, första gången på Formex för mig och var helt fascinerad över att det kan finnas så mycket design på ett ställe, både bra och dålig. Kul att kunna titta på Dina bilder. Tove Admans betong gillade jag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man kan bli lätt överväldigad, men där är mycket fint. Man får selektera! Kul att du var där.

   Radera