lördag 26 januari 2013

Formex fredag 18 januari

SETT GENOM MINA GRÖNA GLASÖGONBÅGAR

MINA FÖRSTA INTRYCK:
Den rosagula entrén lockar. Fint med de lite dovare kontrasterna som svart, vitt och linnebeige och lite dovare rosttoner till det färgklara. Cirkeln inte så stor som tidigare installationer, men ändå lockande.

FRESH-temat känns befriande och anti-vinter denna iskalla men soliga vinterdag.

TRENDAVDELNINGARNA
Oddcolony:

Varm grönskande general store-känsla plus växthus och massor av lökväxter. Deras sätt att mixa färg och produkter med olika uttryck framstår som så självklar. Som om det var hemma i ens eget skåp eller trädgårdsskjul. man flyttar in hos dem och blandar in det nya med det som redan finns där och skapar en naturlig känsla med en skön estetik.

Moderådet:


En fantastiskt varierad och färgstark men samtidigt balanserad presentation av vårens och årets stilriktningar med färger och produkter från Formex utställare. Här ett mycket stramare ramverk runt produkterna men ändå glatt soligt och roligt presenterat i små hus.

Jag är imponerad av tydligheten, lekfullheten och ambitionsnivån i båda trendavdelningarna.

VAD KÄNNS FRÄSCHT PÅ MÄSSAN?
* a.nordin skor väskor stickat, snyggt och rustikt med en touch av minimalism och med hög klass på produkterna
*bloomingville som blandar neutraler med starkare färger på ett skönt sätt. Inte samma tråkiga nytillverkade vintage eller industrial-trned, även om de befinner sig i den kategorin av företag.


* Buffén vid Oddcolonly: udda små smakbitar som förrätt, fräsch buffé med kyckling, rostad majssoppa och flera olika matiga sallads- och grönsakstillbehör. Som avslutning en läcker liten mousse och kaffe.

* Chatwal & Johnson med sitt lätt nordiskt anpassade indiska uttryck. Skönt med den rostfärgade tonen de kompletterade det indigoblå med.
* Ceannis blå tapetvägg som påminde om en trasmatta, var fin. Mot den exponerade de väskor och kassar i blå och bruna toner.

* Engelska trädgårdsprodukter i plåt i fina färger. Birdfeed. Compost. Chickenfeed.


* Flera av de unga nya designers som ställde ut gör fina saker. Både läckra och personliga och moderna. Ganska mycket keramik.
* Även Konsthantverkcentrums medlemmar ställde ut mycket fint och bra som känns väldigt samtida.
* Klässbols har uppdaterat sitt sortiment med några fina och fräscha produkter. En duk som heter Knit plus fina grafiska kuddar i halvblekt manglat linne. Det mer traditionella fångade inte mina ögon.

* Littlephant med vuxenkoncept med fina tryck. Väskor, kuddar, porslin, en del inredningsaccessoarer plus metervara. För mig känns det modernt engelskt, även om det är en svensk tjej som står bakom varumärket. Nominerade till Formex Formidable. Kul tycker jag, att det inte känns så typiskt svenskt, utan har ett mer internationellt uttryck.

* Paradisverkstan känns alltid spännande nuförtiden. Strukturytor, grafiska ränder och rutor, akvarellblommor. Vad de än gör håller det ihop väldigt bra.

VAD KÄNNS MINDRE KUL?
* Shabby Chic ( har definitivt minskat) och vintage-företag som bara kopierar i led på led. Även om jag fortfarande gillar Industrial-stilen blir det väldigt tillrättalagt när man ser allt som nytillverkats av gamla delar och gammalt material.
* Ekelunds blårödgula jacquardprodukter. Såg att de också visar en del andra "renare" produkter, men är inte så förtjust.
* Klippans gamla tryck, och produkter med trycken på, känns uttjatade.
* Klippans nya samarbete med Bea Szenfeldt och Helly Kitty är helt ointressant i mina ögon.
* Lisa Bengtssons hundtryck i skumma dassiga retrofärger stod ut på fel sätt, men jag tycker oftast inte om hennes mönster, så jag kanske är alltför färgad av det.

SUMMERING & REFLEKTIONER:
Färgglatt utan att bli banalt. Sköna orädda färgkombinationer. Svart, vitt, grått jordbrunt och linnebeige som neutraler. Rosa, citrongult, orange och petrolblått som sköna stickfärger. En del indigoblått.

Dekorativa och strama former som fungerar tillsammans. Lätt att mixa med sånt man redan har hemma.

Viktigt med förpackning. På matavdelningen finns flera företag med snygga förpackningar och grafiskt strama typsnitt. Snyggt. Som kuriosa kan jag nämna att de gula chokladförpackningarna fanns på bild hos en av de trendföretag jag lyssnade på häromdagen i Göteborg i regi av Colourhouse.BLOGGEN:
Har varit inne på Formex blogg vid ett par tillfällen innan och jag gillar den. Har intressanta länkar. Jag inspirerades att köpa en engelsk illustrationstidskrift, WRAP, från bokhandeln Konst/ig, plus en spännade, bred och informativ bok om hållbart mode och hur personer verksamma inom modeindustrin tar sig an problematiken. Den heter The sustainable fashion handbook och är skriven av Sandy Black (Thames & Hudson).
Det är kul med gästbloggare som ger din syn på utställare och montrar under mässans gång  och intressant att läsa vad intervjuade mässbesökare tycker om mässan.

PANTONES COLOUR OF THE YEAR: 17-5641 EMERALD
Ser man något av den på mässan? Ja i Moderådets monter presenteras den på en mugg och med en matchande bricka. Även om den som Lotta Lewenhaupt så rappt påpekade är svår mot ansiktet tycker jag den är fräck på inredningsdetaljer. Det visades mycket turkosblått och turkosgrönt över till petrol i montrarna tillsammans med rosa, en del orange och blått och gult, gult, gult.
KURIOSA:
Hörde häromdagen på Antikmagasinet att Verner Panton var den som grundade Pantone-systemet. Coolt!
Allt som allt känner jag att mässan med alla färger och blommor och med en lätthet över sig var väldigt inspirerande! Längtar till våren...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar