lördag 3 september 2011

Drömdag i Stockholm





På väg mot Liljevalchs kom jag på att jag ville gå till Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan. Hade gärna velat att andra delen av Karl Ove Knausgårds Min kamp hade kommit ut som pocket, men den visade sig vara helt nyutkommen som inbunden roman. Hur länge skall man behöva vänta till man får läsa alla sex av dessa fantastiska böcker? Han skriver så bra och så känsligt. Växlar mellan nutid och sin uppväxt och ungdom. Skriver om svårigheten att skapa ett mentalt kreativt rum i vardagen där man har plikter och skyldigheter mot familj och kanske också mot andra. Att få dåligt samvete men ändå behöva gå in i något så totalt uppslukande som sitt skrivande. Lätt att relatera till denna kamp med tiden och vardagen och behovet att få dyka in i en kreativ sfär där man inte blir störd eller avbruten.
På andra sidan gatukorsningen ligger John Wall och jag kom faktiskt ihåg att jag är på jakt efter en saxslipare och det fick jag tag på där. I Göteborg har vi ingen butik som är i närheten av deras sortiment. Måste komma ihåg att gå till John Wall när jag är i Stockholm.
På väg ner mot Birger Jarlsgatan såg jag en grupp människor som stod och väntade på Biblioteksgatan. Vad väntade de på? Jo, på att H&M:s butik COS skulle öppna klockan elva. Dit hade jag planerat att gå, så det var bara att glida in med de andra väntande kunderna och titta runt. Jag tycker om konceptet. Var i en COS butik i Paris förra hösten. Den var fin men jag tyckte nästan mer om det idag. Känns som de har mycket coola och rena och lite mer speciella plagg att välja på. Jag köpte ett armband till dottern och fina strumpor till mig. Det räckte, då jag inte planerat att handla i någon större omfattning.
Efter detta fick jag en fantastisk promenad i solen längs Strandvägen ut mot Djurgården och konsthallen. Startade mitt besök på Blå Porten ute i solen. Där var så skönt och varmt och det var bara att njuta av atmosfären. Utställningen med antikspecialisternas samlingar eller passionerade rum var intressant och mycket varierad och efter ytterligare en promenad tillbaks längs Strandvägen fram till Kungsträdgården tog jag buss till Slussen och gick bort till Fotografiska. Det är något både svårt och tilltalande med fotografi. Jag kan förföras och njuta av Mapplethorpes estetiska bilder. De är inte kalla trots sin skönhet, renhet och medvetna estetik. Jag kände däremot mer tveksamhet till bilderna av nordiska fotomodeller i Chanel-plagg. Modefotografi blir lätt så enbart vackert, yta utan vibration av liv. Jag känner att jag måste fundera på fotografi, på vad jag tycker om och varför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar