onsdag 28 juli 2010

antik-och loppis-shopping



Jag försöker ha en slags checklista i huvudet när jag går på loppmarknader eller i antikaffärer. Ibland söker jag textiler, ibland möbler, ibland lampor och ofta söker jag efter keramik och porslin. Fina blomkrukor och ytterkrukor försöker jag också titta efter, men de är svåra att hitta nuförtiden. Det mesta är slit-och-slängkrukor i massproduktion från Fjärran Östern.
Det värst är om man söker flera saker och skall försöka hålla dem i huvudet. Det bästa är om man bara går efter näsan och inte söker något speciellt. Nu på vår resa var vi på några olika ställen och kollade. Ofta fastnar både min man och jag vid keramiken. Denna gång kom vi hem med fina saker. Fynd var det kanske inte, eller så har prisbilden helt runnit ifrån mig, men de var fina och inte jättedyra. Det är så roligt med mönster och dekorer och fina färgkombinationer. Vi hittade tre blåbrundekorerade saker, se undersidan av det bladmönstrade Uppsala Ekeby-fatet...alldeles lysande blått. Sen är jag lite svag för mer romantiska mönstrade saker från Laholm, Alingsås, Ystad (som det andra stora fatet), och säkert några fler tillverkare. Det är skönt med ett mer dekorativt blommande uttryck utan att det är för "gammalblommigt".

tisdag 27 juli 2010

Två sidor av Falun






Vi har varit i Dalarna. Se dessa bilder från Falun. Jag tror de är typiska för många mindre och mellanstora städer. Pittoreskt blandas med oplanerat och rivningstomter mitt i stadskärnan.
Vi har sett:
Leksand med underbart galen loppmarknad.
Insjön med både Sätergläntans hemslöjd och Clas Olssons faktiskt jättefina nyrenoverade jättebutik.
Sundborn med Carl Larsson-gården. Mycket att se medan man går runt på visning. Träsnitt och böcker, udda gamla föremål och annat spännande man ser när man varit där förut och kan titta på annat än det mest uppenbara.
Ockebo med Wij Trädgårdar i underbart svenskt landskap.
Dalarnas museum med en jättefin samling av textil och folkdräkter.
Närke, Dalarna och Gästrikland är så vackra landskap.
Jag har sett och sett på hus och gårdar, trädgårdar och skogar, sjöar och ängar. Ögonen fulla med intryck och färger.

onsdag 21 juli 2010

Visst är det en violruta!


Tack för det. Jag har verkligen letat runt och googlat och läst växtlista från Linnéträdgården, men inte hittat rätt. Tur att man har vänner med kunskap man inte själv besitter!

måndag 12 juli 2010

Botanisk okunskap

Jag har fått flera frågor om vad det är för växt på min stora bild här ovanför och pinsamt nog så vet jag inte det. Jag har nyss sökt på Ulf Nordfjell och förgäves försökt hitta svaret, då bilden är från hans prisbelönta Linnéträdgård, fotograferad förra sommaren, då den fortfarande fanns kvar i Botaniska i Göteborg, Mer vet jag inte. Bäst att jag frågar min mor och sen kommer jag tillbaks med mer information.

Bag-in-handbag



Ett litet snabbprojekt till min nya handväska. Den är "raw", alltså den är inte inredd med mer än ett blixtlåsfack, då den är tillverkad av skinn rakt igenom. Inuti har man skinnets baksida och det ger en skönt genuin känsla och en härlig skinndoft varje gång man hanterar den. Dock, att rota runt efter nycklar och annat smått känns lite jobbigt, så nu har jag sytt en liten påse att ställa ner i väskan, där nycklarna blir lättare att komma åt.
Något av det roligaste med att vara Lapphexa är att man tar sig för att jobba med tyger och mönster, att kombinera och fundera på nya sätt att matcha ihop olika tyger för att skapa olika uttryck. Jag njuter av att hålla på, att få en idé till ett färguttryck och sedan tänka ut vad som skulle kunna passa ihop och först därefter börja plocka och leta efter möjliga tygkombinationer som kan få fram det jag är ute efter. Till min lilla bag-in-handbag ville jag ha en rustik och lite dov känsla till det bruna skinnet och som vanligt älskar jag att blanda gammalt med nytt, här lappar från ett gammalt klänningsliv, ett småblommigt tyg jag fick från England på 70-talet, ett randigt Kaffe Fasset tyg tillsammans med några olika nyare kvilttyger. Fodret är från en utrensad tygkollektion jag hittade på jobbet. Denna sommar går i lappsömnadens tecken, vilket är nytt för mig, och väldigt njutbart.

Min balkong är röd och grön i år





Se så fint det kan se ut på en liten balkong sju våningar upp i ett femtiotalshöghus. Man behöver inte plantera klassiska sommarblommor och ettåringar. Det går riktigt bra med perenner och bladväxter.

tisdag 6 juli 2010

rosa och orange alltid fint


Ända sen jag var barn på 60-talet har jag tyckt om rosa och orange. Jag kommer ihåg ett randigt tyg jag fick köpa när jag var med mamma i en stuvbod på landet utanför Lidköping. Det var i Crimplene, alla tanters fantastiska skrynkelfria drip-dry-kvalitet på den tiden. Helt förfärlig jacquardmönstrad syntetjersey oftast i fula mönster och fula färger. Dock mitt rosaorange-randiga tyg var så fint...
Annat retroinfluerat är mitt stora lapptäcke som jag nu börjat kvilta på igen. Det SKA bli färdigt snart. Alla gamla färgglada tyger från 60-tal, 70-tal, en del nya i gammal stil plus en del från 50-talet (uppgrävda ur mammas mattraskorgar), gör mig fortfarande glad. Täcket blir färgglatt men ljust på ett skönt sätt. Där finns mycket vitt och vita bottnar inblandade.
Ett annat retro-tillskott i hemmet är en rosa köksassistent från Ankarsrum. Invigd igår med kanelbullsbak. Nu skall det bli hembakat välknådat bröd utan blodiga blåsor i händerna.