tisdag 24 september 2013

Kviltföreningen Rikstäcket

Igår betalade jag medlemsavgift till Rikstäcket som är Sveriges landstäckande kviltförening. Har tänkt göra det i typ två år, men jag tycker tidningen brukar var lite tråkig och så har det bara inte blivit av. Nu när jag lånade senaste numret av mamma blev jag inspirerad att vara med och sy ett bidrag till NQT nästa år, och då måste jag ju bli medlem först.
Jag har redan gått igång med min idé, skissat och börjat plocka fram tyger: Säkert fattas det några tyger, så jag skall hålla ögonen öppna och det är ju alltid kul när man tar på sökar- och shopparögonen.
Annars hade jag börjat känna en viss mättnad inför lappsömnad. Jag vill mest sticka och längtar efter mitt garn från Purl SoHo. Hoppas den dova bruna färgen jag beställt är så fin som jag vill att den skall vara. Det var ett svårt val, men just nu är jag inne på mörka färger.

måndag 9 september 2013

FORMEX delayed


Jag svepte igenom Formex på drygt fyra timmar. Inte ett idealt företag och jag har sett i efterhand att jag missade en del jag velat se, bland annat Mumin-utställningen och framför allt för att den visade delar av Tove Janssons ateljé. Jag fick ändå en stor dos färg och form under mina timmar. När man ser bilderna nedan känns det nästan som en överdos...
Programförklaring augusti 2013
Habitat lounge i entrén kändes sval, som en neutral möbelbutik. Fina dova petrolglågröna väggar och möbler i grått brun beige. Den rosa kudden var nästan det enda färginslaget. Trist på nåt sätt men kanske tänkt som en lugn kontrast till det bulliga mullrande dånande överflödet av färg och form som visades annars.
Lovi från Finland. Coola 3d figurer i björkplywood som man bygger ihop själv. Jag tror jag har ett litet hjärta som jag fick av en finsk f d arbetskamrat för ett par år sedan. Gillar detta. Finns en julgran som jag skulle kunna tänka mig om eller när jag kapitulerar för familjen som inte vill ha en riktigt gran. Lovi är miljömedvetna och låter plantera nya träd. 18 000 redan planterade.
Woodone Finland 
Nadja Wedin
Svart, vitt och trä som ovan. Kanske en liten trend?

Här nedan ett urval av bilder från den stora trendavdelningen som i år var sammanställd av Jan Rundgren. Blandningen av tokfult och traditionellfint, gammalt och nött mot grafiskt och stramt, handgjort och etniskt mot industriellt framställt, allt med en skön känsla för hur man idag vågar blanda utan minsta rädsla. Fram för personlig känsla!









Mer bilder nedan, från olika utställare som jag tyckte hade något speciellt eller som är gamla favoriter. 

Sköna lampor i enkel cool monter. EBB & FLOW
Ferm Living. Favoritrosa. Kopierar de? Finns många i så fall, som kör lookalike-racet.
Tove Adman betong
Inte helt originell keramik, men så fint med mässingskannorna
Månses Design. Jag gillar det randiga.
Nygamla Ljungbergs Factory. Lycka till!
Älskar bordet även om det är keramiken de säljer.
KLONG
Häftiga lampor hos KLONG
Underbara Littlephant! Tänk att svensk form kan vara så cool.
Känns engelskt mid-century och ändå nytt. Love it!

Till slut lite sköna girlanger stjärnor, sammetskuddar och de superfina textilklädda askarna från BUNGALOW. Ser att de har sitt showroom på underbara Ravnsborggate i Norrebro, Köpenhamn.
Moderådet hade även denna gång en härlig installation med många sköna teman. Mycket inspirerande. Heja Lotta och gänget runt henne! 
En sista reflektion: Enklare, lite ruffa montrar verkar var på gång? KLONG hade skapat sin i sista sekunden. Månses med enkla metall- och trähyllor jättefin. Tove Adman avskalat som vanligt. Ebb & Flow med enkla lite ruffa hängsystem och halvantika möbler som spännande miljöskapande inslag.

torsdag 5 september 2013

IKEA live

Fick magasinet från Ikea Family igår. Tycker det är roligt att läsa om de människor runtom i världen som kommer till tals och får visa sina visserligen IKEA-pimpade, men ändå personliga och levande hem. Igår föll jag för den oerhört konsekventa svartvitgrågula finska familjen. Jag blev helt imponerad av deras levande men helt färgkonsekventa hem som Sanna har stylat själv på uppdrag av IKEA och jag har lagt till bloggen Kesällä kerran divaaniblogit.fi/kesallakerran/ som Sanna skriver under ett finskt inredningsmagasins paraply. Kan vara bra att gå till när man tappar bort sig i färg-,pryl- och mönstervärlden och behöver få ett grafiskt reningsbad!
Bilden från live, IKEA Family's magasin höst 2013

onsdag 4 september 2013

Lapphexornas vykortsutmaning

Varje år får vi en utmaning av något slag. De varierar mycket år från år och kan vara bundna till en färg eller vissa tyger, men alltid med ett personligt tillägg. Förra året skulle vi sy en 25 x 25 centimeters kvadrat där vi tolkade oss själva som Lapphexa. Det var till vårt tjugofemårsjubileum. Till i år krympte vi formatet ännu mer och utmanade våra medlemmar att sy ett vykort. Allt annat har varit helt fritt. Kul tyckte jag först. Svårt tyckte jag sen. Jag satsade hårt på två motiv jag fotograferat, ett från Ålborg och ett från Paris, men sen tappade jag lusten totalt. Den kom inte tillbaks förrän vi var i Birmingham och jag kom på att jag skulle sy en hälsning från Festival of Quilts där jag använde tråd, paljetter och tyger därifrån. Linnetygerna och det gula mellanlagret hade jag hemma men allt som finns på ytan är nytt. Jag kallar kortet för textilt klotter för jag har bara sytt och låtit det växa fram efterhand. Hade en skissartad idé om Birminghams centrum snett nere till höger (den rosa fyrkanten bakom linneremsan) och mässområdet snett uppe till vänster (den mörkare rutan) och järnvägen däremellan. Utifrån den idén har resten fått växa fram och förändras under arbetets gång. Det har varit väldigt roligt att leka och känna sig fram och att sy dit paljetter var helt oväntat en njutning och nästan beroendeframkallande. Vykortet är 15 cm brett och 11,5 cm högt och har helt råa kanter överallt och jag har medvetet repat upp vissa bitar lite extra för att få till en mer skräpig effekt. Mina inköpta trådar är helt underbara och jag tycker verkligen mycket om mixen av de lite grövre melerade kvilttrådarna och de neonfärgade syntettrådarna. Jag är nöjd med mitt klotter.