onsdag 20 oktober 2010

gammal rock + dito pälskrage = nytt på nytt


Ibland känns det bra att vara något av en samlare. När jag förra hösten inte hade ett enda schysst ytterplagg och inte hittade något som kändes rätt i butikerna heller, visste jag inte riktigt vad jag skulle göra. Då kom jag på att jag kunde ta en rätt okej gammal Replay-rock från tidigt 90-tal med futtig och tunn krage, och kombinera den med den avtagbara fårpälskragen från en urvuxen Chevignon-skinnjacka som bara hängt i garderoben i en himla massa år. Simsalabim med några knappar och stygn så fick jag mig en rätt cool herrig rock som både värmer och står emot regn. I går kväll kapitulerade jag för höstkylan och plockade fram den ur garderoben. Jag känner att den kommer att rädda mig även denna vintersäsongen.
Apropå gamla fynd så tog jag häromkvällen fram en låda med mina samlingar av artiklar och bilder från 80-talet. Jag gick igenom alla dammodebilder och artiklar och det var riktigt intressant att se vad jag hade sparat. Eftersom jag under hösten genom Nordisk Designskola arbetat mig in i modevärlden igen, har det känts viktigt att tänka tillbaks och försöka analysera min stil och vad jag går igång på klädmässigt och stilmässigt. Det har ju de senaste åren funnits en del 80-talsinfluenser i modet och 80-talet var verkligen en tid med ett mycket speciellt mode, men allt var inte breda axlar och starka färger, pumps och skipants. framför allt under den andra halvan, och kanske mer internationellt fanns det en vurm för vackert maskulint skräddat med feminina linjer. Designer som Yohji Yamamoto, Comme des Garcons, Gomeo Gigli och Sybilla gjorde fantastiska kläder och det fanns många andra som också jobbade väldigt fint! Jag blev nästan lyrisk när jag såg vad jag sparat, för mycket av det känns väldigt rätt även nu. Just i höst visas mycket herrskor för dam och det verkar ha varit en stark trend ungefär 1987 och 1988 också. Jag såg också tydligt att den stil jag fortfarande är väldigt förtjust i, var min redan då. En viss vurm för feminina plagg med 50-talskänsla mixat med en mer "cool" maskulint ren stil, där färger och nyanser är mer nedtonade. Dock inget enda plagg i närheten av någon "business-look" eller "city-look". Jag skulle kunna fortsätta trassla in mig i lång resonemang om detta och jag inser att mitt intresse för kläder och stil aldrig kommer att avta. Det har snarare kommit tillbaks med ny styrka de senaste två åren och nu när jag jobbar med designelever känner jag hur jag går igång med full kraft när vi kommer in på detta outtömliga och spännande ämne.

tisdag 12 oktober 2010

Frostig morgon utanför Borås


Jag går av bussen väster om Borås och har en fin väg över fält bort till företaget där jag gör ett jobb just nu. Just idag låg frosten som ett kristalltäcke över gräs och vissnade frökapslar och solen lyste lågt över fälten. Alla vackra höstdagar är som en lisa för själen nu när mörkret sänker sig över oss.
Naturligtvis tänkte jag på kameran i morse, men valde att inte ta med den så jag har inga bilder att visa, men bilden här ovan är ändå speciell för jag tog den för en dryg vecka sedan på samma morgonväg. En lupin som valt att blomma nu bland sina vissnade vänner.

lördag 2 oktober 2010

Saker jag köpte i Pris



När jag visar såna här bilder känner jag mig som en medelålders version av tonårsbloggarna som lägger ut sina i mina ögon rätt sunkiga inköp på fula parkettgolv för att visa dem i sina bloggar....men se så fina färger på MINA inköp...och se så fint tejperna från Merci i Paris synkar med min lilla nyckelpåse, helt utan tanke vid valögonblicket, men ändå funkar hjärnan i vissa färgspår i vissa perioder. Och visst är Liberty-tygert fint...och skorna...en tröst i trista produktionsstrulproblemtider!

fredag 1 oktober 2010

I år struntade jag i bokmässan...





...jag kände helt enkelt att jag fått så mycket input i hjärnan den senaste tiden och att min plånbok var motsvarande tom på finansiell input, och eftersom livet rusar på med sån fart nuförtiden kan det nog bara vara bra att göra ett uppehåll.
I stället vill jag visa några bilder från underbara Paris.